viernes, 14 de mayo de 2010

Període de l'adaptació:




Aquesta pàgina és molt útil per els futurs i futures mestres d'Educació Infantil perquè:

L'assistència a l'Escola d'Educació Infantil suposa per al nen i la nena començar a familiaritzar-se amb persones, espais i materials diferents dels coneguts en el seu àmbit domèstic. Aquest canvi farà que vagi ampliant el seu món i descobreixi les pautes de comportament dels grups socials en què es desenvolupa.
El nostre Col.legi, conscient dels reptes que planteja el començament de l'Educació Infantil, vol col.laborar amb les famílies amb la finalitat comuna d'obrir horitzons, crear interrogants i desenvolupar d'aquesta manera les estratègies que permetran als nens i nenes ser els veritables protagonistes de seu aprenentatge.
Per a molts dels nens i nenes de tres anys, l'assistència al Col.legi suposa la primera sortida de l'àmbit familiar i per tant, un allunyament dels models de referència. Fins i tot per als que ja han assistit amb anterioritat a la guarderia, els exigeix un esforç d'adaptació a uns espais, ritmes, rutines, companys i adults amb els que haurà d'establir relacions.
Però al mateix temps, el Col.legi suposa una oportunitat per créixer i madurar, per afirmar en la seva pròpia identitat i iniciar d'aquesta manera, el coneixement i l'adaptació al món exterior.
El nen i la nena han de ser capaços d'assimilar els canvis que suposa aquesta nova etapa en la seva vida quotidiana i per a això, el nostre Col.legi considera de gran rellevància començar el primer d'Educació Infantil amb un període d'adaptació.
El període d'adaptació és "el camí o procés mitjançant el qual el nen i la nena van elaborant des del punt de vista dels sentiments, la pèrdua i el guany que li suposa la separació, fins a arribar voluntàriament a una acceptació interna de la mateixa ".
Per realitzar aquest "èxit" el nen i la nena necessiten, entre altres coses, temps, el seu temps concret. Cal tenir en compte que tots els nens i nenes no són iguals, per tant l'adaptació d'uns i d'altres també serà diferent. Hem d'evitar comparacions, ja que això no beneficiaria a ningú i menys als propis nens.
Volem aconseguir per a tots els nostres alumnes un ensenyament individualitzat que els permeti adaptar-se al seu propi ritme, proporcionant a cada un les ajudes que necessiti segons les seves característiques.
La col.laboració dels pares serà fonamental perquè junts ajudem a que els nens i nenes vegin el Col.legi com una casa que els dóna seguretat, confiança, que els ofereix la satisfacció de les seves necessitats, que els estimula, en definitiva, una casa on desenvolupar-se i créixer BONES.

No hay comentarios:

Publicar un comentario